Estmulch

Estmulch_värviline multš_720x720

Uue istutusala loomine multšiga

Sel suvel saime käed taas multšiseks – sõna otseses mõttes!😄 Loodud sai täiesti uus istutusala, kus multšil oli keskne roll nii kujunduses kui hoolduses. Kui oled inimene, kes armastab ilusat ja praktilist aeda, siis on see lugu just sulle!

***

Esimene samm: planeerimine ja ettevalmistus

Uue istutusala loomine algab alati planeerimisest – kui suurt ja millise kujuga ala soovid, millised on niiskus- ja valgustingimused, millised taimed endale meeldivad ning neisse tingimustesse sobivad. Meie esimene versioon istutusalast sai selline😄:

Estmulch_multš_värviline_aiakujundus

Ja kõige olulisem küsimus– milline multš aitab saavutada parima tulemuse?

Võtsime Estmulchi värvilistest multšidest punase, kuna taimevaliku üks kriteeriume oli sinakasroheline toon (see tulenes kadakast, mis seni ainsana majaesist peenart kaunistas) ja punane multš mõjub sellises koosluses kõige paremini.

Estmulch_multš_värviline_aiakujundus

 

Teine samm: aluspind ettevalmistada, taimed ja multš paika!

Tegime töö enda jaoks lihtsamaks ja pöörasime murukamara labidalehe sügavuselt ümber, mitte ei koorinud-täitnud kogu pinnast.

Estmulch_multš_värviline_aiakujundus

Natuke rohimist-silumist ja aluspind oligi valmis:)

Estmulch_multš_värviline_aiakujundus

Kui pinnas oli ette valmistatud, oli peenrakanga ja taimede paigutamise aeg. See kord sai valitud korralikult tugev kangas, mis peaks hilisema hoolduse kergeks tegema.

Estmulch_multš_värviline_aiakujundus

Samas vesi ja õhk pääsevad taimedele ikkagi ligi, seda nii läbi kattekanga kui sinna lõigatud aukude.

Estmulch_multš_värviline_aiakujundus

Kui aluspind oli kaetud ja taimed istutatud-kastetud ning valgusti paigutatud, asusime multši paigaldama.

Estmulch_multš_värviline_aiakujundus

 

Multšitud peenra tegemisel on oluline meeles pidada paari põhitõde:

  1. Aluspinna puhastamine. Enne multšimist tasub kindlasti eemaldada kõik suuremad umbrohud ja lahtine praht, et tagada multši maksimaalne efekt.
  2. Peenravaip või geotekstiil alla. See on tõhus viis umbrohu kasvu veelgi rohkem piirata. Meie kogemus näitab, et tugevam ja paksem kangas tagab parema tulemuse, eriti kui aluspinnases kipub olema mõni tõeliselt visa umbrohi.

Hea soovitus: multši kiht võiks olla vähemalt 5–7 cm paks, et tagada piisav kaitse umbrohu ja niiskuskao vastu. Parim oleks 7-10cm:)

NB! Multši peamine ülesanne ei ole ainult esteetilist silmailu pakkuda – see on võimas abiline ka aia hooldamisel! Lisaks sellele, et multš hoiab kuumadel suvepäevadel pinnase niiskena, vähendab toekas multšikiht ka oluliselt umbrohu kasvu. Mis omakorda tähendab vähem rohimist ja rohkem aega nautida oma kaunist aeda.😉

Samuti aitavad multši erksad toonid peenra erinevaid osasid selgelt eristada ning toovad taimede ilu veelgi paremini esile. Multši värviküllus püsib kaua, ning vajadusel saab värskenduseks lihtsalt natuke uut kihti peale panna.

Kolmas samm: viimane lihv ehk äärised ja viimistlus

Siis kui aluspinna, taimede ja multšiga tööd olid kenasti tehtud, saime keskenduda lõppviimistlusele.

Estmulch_multš_värviline_aiakujundus

Ääriste paigaldamine on oluline samm, sest aitab hoida multši paigal ning annab kogu istutusalale puhta ja viimistletud välimuse.

Estmulch_multš_värviline_aiakujundus

Meie soovitus on kasutada kas kivist või puidust ääriseid – praktiline ja ilus lahendus.

Estmulch_multš_värviline_aiakujundus

Multš mitte ainult ei muuda peenra hooldamist lihtsamaks, vaid annab aiale või istutusalale ka kauni ja professionaalse väljanägemise. No veendu ise😄:Estmulch_multš_värviline_aiakujundus